Toquen a una, ens toquen a totes

Aquests dies s’està celebrant el judici contra els 5 membres  de “la manada”, que van violar una noia de 18 anys durant la celebració de San Fermín el 2016. A Castelldefels, la cadena Hooters obrirà un local on s’utilitza l’exhibició de les dones com a atractiu principal. El Ministeri de Sanitat engega una campanya que victimitza les dones vinculant les violacions amb el consum d’alcohol. A data d’avui, han mort 55 dones a mans de les seves parelles, això és una mitjana de 5 cada mes. Fa pocs dies es llegia la notícia de 26 nenes refugiades, violades i ofegades al mar Mediterrani. De tot això ens queda pensar que hi ha vides que valen poc per ser viscudes, i per fer-ho amb dignitat.

Estem al segle XXI i les dones encara som ciutadanes de segona. És insòlit que no es faci front a aquesta situació com una qüestió política prioritària i fonamental, davant de la qual tots els esforços seran pocs mentre encara hi hagi dones desprotegides i homes que es considerin amb el dret de maltractar-nos, o de fer-nos servir com a mers objectes.

La filosofia de la cadena Hooters contribueix a aquesta identitat masculina, a aquest rol dominant ja que un dels mecanismes pel qual es rebaixa les dones és a través de la cosificació, on el cos de la dona es mostra i tracta com un mer objecte que ha de ser explotat i exposat. I on l’administració local ens trobem emmanillats, sense poder fer res, sense cap llei que ens impedeixi actuar davant d’aquests fets. Ens queda manifestar-nos com vam fer al ple de setembre on vam aprovar una moció de rebuig al tracte que es fa de les dones en aquesta cadena de locals de restauració -amb els vots a favor de PSC, Movem, ERC, CSPOT i CiU, el vot en contra de C’s i l’abstenció del PP- i sortir al carrer a donar suport a totes les mobilitzacions ciutadanes que hi hagi en aquest sentit, defensant el nostre dret inalienable de ser propietàries de la nostra vida i del nostre cos, en la mateixa mesura que ho són els homes.

Demà serà el Dia Internacional contra la Violència envers les Dones. Les institucions i la societat tenim la responsabilitat de frenar aquesta visió i de fomentar que les dones siguem considerades ciutadanes de ple dret. A Castelldefels, com cada any, l’Ajuntament hem organitzat les XV Jornades per commemorar aquest dia. Aquest any tenien com a lema “Només si dic sí, és sí” i avui hem fet una concentració on també hi han participat els estudiants de l’IES Les Marines representant “Diari d’una motxilla”, un relat per explicar què és i què significa per una dona ser víctima d’aquesta violència.

Hem superat molts obstacles però encara queda molt per fer. El dia que les denúncies per violència de gènere siguin anecdòtiques; el dia que a una víctima de violació no se li qüestioni la seva condició de víctima; el dia que no es cosifiqui el cos de les dones per guanyar diners; aquell dia podrem considerar que som una societat madura. Mentrestant, haurem de continuar cridant.