Som les dones

Les nostres àvies, les nostres mares, fins i tot les nostres germanes grans, han hagut de suportar l’insuportable poder masclista. Han hagut d’aguantar estoicament que les accions masclistes quedessin impunes.

Però alguna cosa està canviant. Fa poc coneixíem la condemna a presó per a Harvey Weinstein, el depredador sexual de la indústria del cinema. No fa tant, era inimaginable que un subjecte així arribés a ser condemnat. És cert, va ser Hollywood que va acabar de provocar que s’encengués la metxa  i el moviment #MeToo va ser el detonant perfecte perquè milions de dones de tot el món sortíssim al carrer.

Tanmateix, la lluita de les dones ve de lluny i anirà més lluny encara. Les dones sortim cada 8 de març per reivindicar que volem els mateixos drets i els mateixos deures. Que estem fartes de la bretxa salarial. Que les feines de casa i la cura dels menuts i la nostra gent gran són cosa de tothom. Que cal feminitzar la societat de debò. No és possible construir un món més just i més sostenible si no posem com a prioritat el benestar de les persones i la cura del planeta.

A Castelldefels, els anys de polítiques progressistes ens fan ser una ciutat amb moltes eines per fer front al masclisme amb l’empoderament de les dones. Tenim l’Espai Montserrat Roig, el lloc de les dones de Castelldefels, on poden trobar l’ajut que necessiten en diverses situacions vitals complexes per a nosaltres. Una d’elles, la més flagrant, és la violència masclista, una assignatura pendent del món on vivim i de les societats que se suposa que volem construir.

Al llarg de la història, les dones hem estat motor de transformació. És important que no oblidem les dones del món que viuen sota una opressió masclista més dura que la que patim les dones d’aquí. Encara som víctimes de lapidacions, de mutilacions i de matrimonis forçosos. Les nostres àvies, les nostres mares, fins i tot les nostres germanes grans, van obrir un camí que nosaltres hem de continuar caminant i no abandonar-lo en cap cas perquè, sense nosaltres, no hi ha futur. Som les que van ser. Som les que som. Som les que seran.