Sé el que vàreu fer a l’últim Ple (El ple de l’habitatge. Objectiu: 46 pisos)

Aquests dies, segurament haureu vist a les xarxes socials alguna publicació sobre el que va passar a l’últim Ple. Us volia explicar aquí una mica més al detall el que va succeir ja que estan circulant algunes versions i dades que no són correctes. Comencem.

A l’últim ple (el Ple de l’Habitatge, que en dic jo), vam tenir dues conquestes i una derrota política. Segons l’Ana, la nostra regidora d’habitatge, qui va perdre realment va ser la ciutadania. D’aquesta derrota s’està parlant molt (no sempre amb dades correctes), així que vull explicar-vos bé el que ha passat perquè us formeu la vostra pròpia opinió.

A l’últim Ple, vam aconseguir dos avanços en matèria d’habitatge. Primer, un nou conveni amb l’entitat Habitat3, que permetrà rehabilitar 12 pisos per a famílies amb majors necessitats. De fet, si tens un pis que necessita ser rehabilitat i t’agradaria llogar-lo, has de saber que des de l’Ajuntament et podem ajudar amb una inversió de fins a 10.000 €, sempre que després aquest habitatge es destini a lloguer social per un mínim de 5 anys.

I segon, vam aconseguir una permuta que ens permetrà construir 9 habitatges dotacionals per a gent gran o amb discapacitats a Vista Alegre, i que no costarà ni un euro al contribuent.

Des de 2009, el Pla Local d’Habitatge de Castelldefels ja advertia de l’important dèficit de pisos socials que tenim. El 2008, ja sabíem que a Castelldefels falten 1.656 pisos socials i es plantejava com a objectiu per al 2014 obtenir 627 habitatges. En l’actualitat, encara falten 468 habitatges per arribar als objectius de 2014 (que, de fet, estan ja una mica desfasats). A tot això, cal sumar-li que els preus del lloguer s’han disparat, en un moment en què els sous estan pràcticament congelats, en el millor dels casos, o són tan precaris que no permeten pagar una renda de lloguer lliure. Això ha donat lloc a una situació d’emergència habitacional, de la qual crec que tots som conscients.

Per totes aquestes raons, des Movem vam proposar adquirir un immoble situat al carrer Santiago Rusiñol amb 19 habitatges, 17 aparcaments i un local. L’oferta formal la vam rebre en les últimes setmanes, i donava compliment a l’encàrrec de la Taula del Tercer Sector.

Aquests són els preus de l’oferta, que inclouen els costos de rehabilitació:

• 4 plantes de 78 m2 a 198.000 € per pis
• 4 plantes de 82 m2 a 208.000 € per pis
• 3 plantes de 85 m2 a 214.000 € per pis
• 4 plantes de 88 m2 a 223.000 € per pis
• 4 plantes de 100 m2 a 252.000 € per pis
Des Movem hem proposat que l’Ajuntament compri aquests habitatges per destinar-los a lloguer assequible per a les persones que no puguin pagar un lloguer lliure, que s’ha disparat a la nostra ciutat.

Com segurament sabeu, no hem aconseguit els vots suficients per poder seguir amb l’operació. Vam arribar al ple amb l’esperança que s’aprovés la moció, després d’haver afegit en una esmena tots els requisits necessaris i haver respost els dubtes dels diferents grups polítics.

L’Ana, que com ja us he dit és la nostra regidora d’Habitatge, porta molts anys treballant en aquest projecte. Com que sabia que molts dels grups municipals tenien dubtes sobre la compra, va voler presentar aquesta iniciativa per saber si tenia el suport del govern per seguir negociant amb la SAREB.

Des Movem sempre hem garantit la governabilitat de la ciutat. Hem garantit un govern estable que millora la vida de la gent, tot i no estar d’acord amb moltes de les decisions que s’han pres. Al cap i a la fi, una cosa no hauria de ser incompatible amb l’altra i entenem que d’això va la democràcia.

No és la primera vegada que no estem d’acord amb la posició majoritària del govern municipal. Ja ens va passar amb el projecte d’urbanització del Carrer Pi Tort, que des de Movem creiem que suposa un fort impacte mediambiental a la zona de l’Olla del Rei, i que es va aprovar sense el nostre suport. També la retirada del carril bici de Manuel Girona va comptar amb el nostre vot en contra. Ens vam abstenir així mateix amb la urbanització del Castell, ja que no compartíem el relat de l’equip de govern ni la gestió comunicativa que es va fer.

Totes elles van ser decisions complicades que Movem no compartia però que no ens impedeixen seguir treballant per la ciutat. Sabem que o governem nosaltres, o vindrà un govern de la dreta que la ciutat ja ha patit. Es tracta d’arribar a acords amb les majories que hi ha al consistori i assumir que de vegades els nostres projectes no se’n sortiran.

En qualsevol cas, no ens cauen els anells per explicar això. Creiem que el que es va viure en el passat Ple és un exercici de transparència, ja que vam treure el debat dels despatxos i vam traslladar als veïns un tema tan important per a Movem com és la política d’habitatge.

Hem aconseguit molt, sí, i per això estem orgullosos de la feina feta aquest mandat, tot i no poder complir el 100% dels nostres objectius. Però també és veritat que es podria fer més, i la frustració hi és. Si s’hagués aprovat la compra dels pisos de Santiago Rusiñol, Castelldefels comptaria amb 46 habitatges públics més per donar resposta a la necessitat habitacional de la ciutat.

No ens rendim. Seguirem treballant!