Sé el que vàreu dir en l’últim Ple (Defensem els Ajuntaments per donar respostes als nostres veïns i veïnes)

Com a Govern municipal el passat 27 d’abril vam portar a debat al Ple de l’Ajuntament una moció en defensa de l’autonomia dels Ajuntaments, de la capacitat que tenim per donar resposta als problemes de la gent, cada cop més amenaçada pel Govern espanyol del Partido Popular. En el projecte de llei de pressupostos generals de l’Estat per l’any 2017, el Govern d’Espanya manté una continuitat a les seves polítiques austericides i ha decidit anar un pas més enllà, incorporant una disposició per posar obstacles als processos de municipalització dels serveis públics que estan portant a terme alguns ajuntaments, com és el nostre cas amb el servei de la recollida d’escombraries i la neteja viària. El PP vol impedir que els treballadors d’una concessionària passin a ser treballadors públics. Si aquesta llei ja s’haguès aprovat, 74 persones del servei de neteja de Castelldefels s’haurien quedat al carrer. Potser a vegades convé posar-li cara i ulls a les conseqüències que poden tenir algunes  lleis, i que nomès beneficien a grans empreses i a les persones més poderoses de la societat.

Estem davant un nou intent del Partit Popular de limitar l’autonomia municipal, condicionant i retallant el marge d’actuació d’ajuntaments que presenten un balanç econòmic sanejat, com és el cas de Castelldefels. Acabem de tancar el balanç econòmic del 2016, amb 12,5 milions d’euros de superàvit, amb 25 milions d’euros de romanent de tresoreria en la caixa del nostre Ajuntament i amb el nivell d’endeutament més baix de l’última dècada. I malgrat presentar aquest balanç impecable des del punt de vista econòmic, les lleis impulsades pel Govern espanyol del Partit Popular ens impedeixen ampliar la plantilla de treballadors municipals i ens limita el marge inversor per oferir més i millors serveis a la ciutadania; obligant-nos a reduir el deute, salvant com sempre als bancs per davant de les persones.

En el Ple tots els partits integrants del Govern (PSC, MOVEM, ERC, CSíPot i PDeCat) hem defensat aquesta moció, per denunciar aquest nou intent d’ofegament del PP, que ens lliga de mans per poder fer la nostra feina. De la mateixa forma, des del Govern municipal hem presentat i aprovat una altra moció, iniciativa del sindicat UGT del Baix Llobregat; per denunciar les precàries condicions en les quals treballen milers de persones al nostre país en les anomenades empreses “multiservei”. Una conseqüencia més de la reforma laboral del PP, que condemna a la precarietat als treballadors de grans companyies, que ofereixen tot tipus de serveis a altres empreses i a les administracions públiques, i que imposen als seus treballadors i treballadores salaris molt escassos i condicions que no compleixen els mínims dels convenis laborals de cada sector. Com a Govern municipal ens comprometem a no pactar cap acord laboral amb aquest tipus d’empreses que obtenen un benefici empresarial abusiu. Cada cop ens trobem més gent amb feina, però que continua sent pobre. I a la vegada veiem com les necessitats socials dels veïns i vïnes de Castelldefels continuen augmentant. Encara que alguns diguin que l’economia va millor, esta clar que va millor nomès per alguns, a costa del patiment d’una part important de la població.

En el mateix Ple municipal vam aprovar dues mocions, que demanaven desenvolupar el projecte d’horts urbans que tenim previst fer a la ciutat amb caire social i millorar els parcs canins, els correcans, a Castelldefels. Són dos àmbits d’actuació en els que ja treballem des de l’inici del mandat, i ens agrada que els partits de l’oposició se sumin a les iniciatives portades a terme pel nostre Govern.

Candela López Tagliafico

Castelldefels. 01.05.17