Quin és el full de ruta per a l’Olla del Rei?

Per si encara queda algú que no ho sàpiga, l’Olla del Rei és la zona humida més important que tenim a Castelldefels. Una petita joia ambiental situada a l’entorn de la universitat formada per estancs, boscs de ribera, hàbitats de reraduna i una important ornitofauna. Un tresor natural que vam començar a valorar quan la ciutadania, a través de la Plataforma Salvem l’Olla del Rei, va organitzar-se per protegir-la de futures edificacions. Tot i que es va aconseguir aturar la construcció, l’Olla del Rei encara té molts reptes pendents. El diumenge 2 de febrer vam parlar del full de ruta que estem treballant per protegir i potenciar els valors de l’Olla del Rei, un full de ruta complexe per les nombroses institucions implicades però amb bona predisposició per part de tothom. Ho vam fer en una passejada que vam organitzar conjuntament la Plataforma, l’Ajuntament i la UPC i m’agradaria deixar-les aquí escrites per als que no vau poder assistir.

En primer lloc, és urgent garantir que als espais de gran valor ambiental de l’Olla del Rei no s’hi pugui edificar. Ara mateix, hi ha una moratòria que prohibeix fer-ho, i ara estem treballant en una revisió del planejament a llarg termini. Es tracta de protegir els espais naturals de més valor i a la vegada traslladar l’edificabilitat de la universitat a altres zones per permetre que es puguin construir edificis de recerca científica, que crec que tots volem per a la nostra ciutat.

Després, hem d’aconseguir millorar l’estat de l’aigua, que ara mateix és deplorable. En aquest sentit, toca seguir pressionant a l’Agència Catalana de l’Aigua de la Generalitat perquè es comprometi a construir una bomba d’evacuació d’aigües. Una inversió considerable però que no pot esperar gaire més temps. Aquesta bomba permetrà evacuar les aigües quan la corredera estigui plena evitant més desbordamnets a l’Olla. Crec, per sort, que jornades com la de diumenge ajuden a posar l’Olla del Rei al mapa i a fer més evident la necessitat d’aquesta inversió.

D’aquesta manera, també aturarem els abocaments del que la Plataforma anomena el ‘tub de la vergonya’. Però per aconseguir això, també necesitem fer efectiu el compromís de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que ha aprovat una partida de 2,8 milions d’euros per al col·lector de l’estació de bombeig de residuals cap a l’estació depuradora, que també requereix d’una reparació després de les inundacions del Gloria. Esperem que un cop s’executi no tornem a veure episodis com el del trencament de canonades que hem viscut aquest estiu i que a més embrutaven les nostres platges.

Aquests dies hem vist molts peixos morts a l’Olla. El motiu, com ja sabem, és l’eutrofització i el mal estat de l’aigua. L’Ajuntament està retirant-los per tal que no empitjorin més les aigües. I per sort hem pogut salvar un conjunt d’anguiles, que van arribar a l’Olla i que ara les hem pogut retornar al seu habitat natural.

També cal dignificar tot l’espai de l’Olla del Rei. Això passa, com hem vist aquests dies, per retirar els residus que hi havia. I és que al final una part de l’Olla s’havia convertit en un abocador on hi havia travesses i runa. Després de molta feina, i amb un diàleg amb l’Ajuntament, la UPC ha aconseguit que la Generalitat iniciï la retirada d’aquests residus, i ara caldrà recuperar aquest espai, que haurà quedat força devastat.

Un altre tema vital és la coordinació entre adminsitracions. Crec que la majoria de gent no sap a qui pertany els terrenys de l’Olla del Rei i és normal, perquè és un entremat complex. Els terenys són de l’Incasol (Generalitat), però estan cedits al Departament d’Universitat i és la UPC qui els gestiona, a través del PMT. Creiem que cal superar aquest embolic de propietaris i que hi hagi una única veu que lideri la lluita per l’Olla del Rei. Ara el que estem treballant amb la UPC és un conveni per veure què pot fer cadascú, però hauríem d’anar un pas més enllà i crear un ens gestor on tots aportem recursos, experiència i eines perquè al final hi hagi un sol lideratge i una sola veu que estigui autoritzada a prendre decisions. Perquè si no semblarà que ens continuem passant la pilota d’uns a uns altres, i això només genera impotència (també als polítics, us ho asseguro).

A banda de protegir l’Olla del Rei, garantir el bon estat de l’aigua i aconseguir fomentar-ne la biodiversitat, encara queda una gran tasca pendent, potser la més il·lusionant. Ens toca donar a conèixer l’Olla del Rei entre la ciutadania, dinamitzar-la i aprofitar-la al màxim. Una feina que hem de fer de la mà de les escoles de Castelldefels, que són totes escoles verdes, i dels ciutadans i ciutadanes conscienciats que esteu llegint aquestes línies.