Punt i seguit (dos anys d’Alcaldessa del canvi a Castelldefels)

Amics i amigues, que heu anat seguint aquest blog durant els dos últims anys, m’agradaria dedicar aquest post a fer balanç d’aquests dos anys al capdavant de l’alcaldia de l’Ajuntament de Castelldefels. I ho vull fer deixant com a testimoni les meves paraules del Ple municipal del passat dimecres, on em vaig acomiadar com a Alcaldessa, complint amb l’acord de govern signat per Movem, PSC, ERC, CSíPOt i CiU al juny del 2015.

“En primer lloc, vull agrair a tots aquells que heu decidit acompanyar-nos en aquest acte fent-ho molt més especial encara. També sabem que moltes altres persones no ens podeu acompanyar, però d’una manera o altra tots hi sou. Aquest és un acte de normalitat democràtica, amb el que donem resposta a l’acord que ens va permetre garantir la governabilitat de la nostra ciutat. Aquest Govern representa a la majoria de la població d’una ciutat com Castelldefels, diversa i transversal, i que fa dos anys ens va proposar un repte. Després de les eleccions de 2015 la ciutadania va parlar i ens va deixar un panorama polític plural i deixant en les nostres mans la feina d’arribar a acords.

Molts creien que era una feina impossible. Evidentment sabem que és molt més fàcil prendre decisions un sol, però ningú dubtarà que és molt més enriquidor fer-ho en equip. I nosaltres ho hem aconseguit. Hem millorat la ciutat, i no tan sols com les cinc forces polítiques que som, sinó com les quinze persones que treballem en aquest projecte de ciutat. Un projecte que avui en dia podem dir que és un projecte sòlid i estable que ens ha servit per transformar la ciutat, millorant la qualitat de vida dels veïns i les veïnes de Castelldefels.

I ara que estem a l’equador d’aquest mandat, podem fer un balanç en positiu amb tota la feina que hem fet, consolidant les bases del camí cap a on hem volgut anar i cap a on hem dirigit les nostres polítiques. Vull remarcar els eixos principals en els quals hem estat treballant:

Un dels principals objectius que ens vam plantejar era el de recuperar la inversió publica a la nostra ciutat. A les diferents visites a tots els barris de la ciutat no m’he cansat de repetir una màxima i és que a Castelldefels tenim 180 kms de carrers, com d’aquí a Perpinyà, que s’han de mantenir, netejar, arreglar… Hem fet aquesta tasca amb Eva López, regidora de via pública, invertint més de 6 milions d’euros. Amb la voluntat de no deixar cap barri enrere. Incidint a la vegada en alguns barris amb projectes més estratègics, com el de Vista Alegre, amb Ramon Morera, com a regidor d’Urbanisme al capdavant, invertint en aquests dos anys, més del que s’havia fet des que es va iniciar el projecte. I impulsant la Urbanització del Barri de Bellamar, un altre projecte estratègic en el qual treballem de la mà de l’associació de veïns i veïnes del barri.

Hem millorat l’espai públic a la ciutat, i a la vegada també era important focalitzar aquesta inversió en els equipaments de la ciutat, prioritzant els serveis per les persones. I ho hem fet amb Natahalie Langer, regidora d’Educació, amb la construcció del quart Institut i la millora de les instal·lacions de les escoles públiques de la ciutat. Hem avançat en sanitat, amb el regidor Alex Company, fent la cessió del terreny per a la construcció del tercer centre sanitari a la ciutat, que estarà ubicat al barri de la muntanyeta. També han estat evidents les millores a les instal·lacions esportives. El regidor d’esports, Nico Cerpa, era conscient del gran esforç que havíem de portar a terme en quant al manteniment i la millora d’instal·lacions esportives. Hem arribat a la renovació integral en la seva primera fase del poliesportiu de Can Roca. Ens queda la segona fase i ja hem planificat el nou equipament esportiu al barri de Gran Via Mar, donant resposta a les peticions de les entitats, que ens reclamen més espais per portar a terme les seves activitats.

També vull destacar que ahir mateix inauguràvem l’exposició de l’Eix Històric, un projecte estratègic per a la ciutat, que transformarà el nostre centre urbà. Un projecte que el regidor d’Urbanisme, Ramon Morera, va veure clar des d’un primer moment, amb l’objectiu de recuperar el patrimoni històric i arquitectònic de la ciutat i posar-ho al servei de la ciutadania. I que a la vegada ens permetrà treballar per recuperar una identitat col·lectiva, una preocupació moltes vegades compartida amb Jordi Maresma, regidor de Cultura. Aquest projecte també millorarà el paisatge urbà, ens donarà més equipaments, els podrem omplir de vida i els aprofitarem per dinamitzar econòmicament el centre de la ciutat, creant un pol d’atracció. Aquest projecte es complementa amb la feina feta al Castell, dinamitzat amb molt d’èxit amb “Els Diumenges al Castell” organitzat per l’Ana Quesada, regidora de Comerç i Turisme, i que ha atret fins a 7.000 persones en un sol dia, obrint les seves portes a la ciutadania. Aviat continuarem amb aquesta tasca de promoció de la nostra joia històrica, amb la remodelació de la 4a Fase del Castell amb fons europeus.
Les polítiques socials han estat a l’ADN d’aquest equip de govern. Amb Isabel Cabello, regidora de Serveis Socials, hem lluitat contra les desigualtats. Triplicant les ajudes socials, descobrint que aquestes necessitats socials continuen creixent a la nostra ciutat, amb una nova classe social, la dels treballadors pobres, aquells que, tot i tenir feina, aquesta és precària i presenten dificultats per arribar a final de mes. Per això era imprescindible acompanyar aquestes polítiques socials de polítiques de promoció econòmica i de l’ocupació, i ho hem fet amb més de 200 plans d’ocupació, amb més de 200.000€ invertits en bonificacions a les empreses, ajudes a l’emprenedoria i al foment de la contractació. No ens hem oblidat de les polítiques d’habitatge, amb la regidora Ana Quesada, que ha deixat la seva petjada en aquest àmbit, amb l’exempció de les plusvàlues a aquelles persones que estaven patint desnonaments, o amb les subvencions a l’IBI per a les persones més desafavorides.

No vull deixar de fer menció d’un tema cabdal, que també vam marcar l’inici d’aquest mandat. La lluita contra la xacra social de la violència masclista que acaba de manera tràgica amb la vida de moltes dones al nostre país. Vam crear un protocol d’emergència per actuar en aquests casos i ara ja tenim un centre de referència per les dones a la ciutat, el “Montserrat Roig” i hem incrementat fins a un 90% el pressupost en polítiques d’igualtat. Amb Jordi Planell, regidor de Governació, hem treballat també la vessant de la seguretat, recuperant la policia assistencial i de proximitat.

Amb la voluntat d’establir quin model de ciutat volem entre tots i totes, hem treballat des de diferents vessants. Per una banda, implantant un nou model de platja, en el que hem treballat colze a colze amb els companys Toni Casas i Eva López. Amb la feina realitzada conjuntament amb les associacions de veïns i veïnes, i també amb el sector econòmic, buscant un equilibri de convivència que permeti el desenvolupament econòmic de la nostra platja garantint a la vegada la qualitat de vida dels veïns i veïnes de la ciutat. Un treball complicat i dur, però ja hem pogut comprovar que és una proposta d’èxit i que està donant molt bons resultats. Amb més guinguetes a la platja, amb activitats cada cap de setmana, però respectant el descans dels veïns. Un nou model de platja, que està vinculat també amb els segells de qualitat del turisme familiar, esportiu i gastronòmic, i que ens permeten situar Castelldefels al mapa turístic del nostre país.

Un altre model per el qual hem apostat a Castelldefels és la Ciutat del Coneixement, l’aposta que hem fet amb la universitat, per vincular Castelldefels al campus de la UPC, per intentar aconseguir que totes les empreses de Castelldefels també puguin incorporar innovació mitjançant l’Oficina de Transmissió de Coneixement que hem impulsat des de la Guaita. També ho hem fet invertint en la incubadora de l’ICFO i un projecte d’un espai de proves per drons que encara està per desenvolupar.

En aquests dos anys també hem treballat per recuperar els serveis públics i de qualitat, assumint la responsabilitat que tenim com a governants. En el nostre cas, el projecte més ambiciós és el de la remunicipalització del servei de neteja viària i de recollida d’escombraries. Fer-ho realitat no ha estat fàcil, ens ha portat molt temps i dedicació. Molts treballadors de l’Ajuntament també s’han deixat la pell. I el secretari i l’interventor municipal també ens han acompanyat en aquest procés. Amb aquest projecte hi donarem un nou impuls a la ciutat. És una aposta valenta. I en paral·lel hem reestructurat les empreses municipals, tancant Castelldefels Projeccions, i renovant i enfortint Jarfels i SAC. Hem demostrat que des d’un Govern de progrés gestionem de manera eficaç i responsable, i fent-ho de manera transparent, i comptant amb l’acompanyament de la ciutadania. Ara iniciarem un nou procés, el de la municipalització de les zones blava i verda d’aparcament de la platja, amb la que recuperarem la gestió pública de les 5.000 places que el PP va privatitzar.

Totes aquestes inversions, i tota la nostra política, l’hem pogut desenvolupar gràcies a la gestió responsable dels recursos municipals, amb el regidor d’Hisenda, Toni Casas. La bona feina s’ha traduït en més increment de les inversions públiques, fins a la xifra dels 20 milions d’euros; i en la reducció del deute municipal, situant-lo en el nivell més baix dels últims anys. Hem donat resposta a les necessitats de la ciutadania, i aquesta feina ha estat compatible amb la gestió eficient dels recursos públics.

Vull posar en relleu que hem pogut desenvolupar tota aquesta tasca amb la implicació dels veïns i veïnes de Castelldefels. Ens van acompanyar en una primera fase, quan les cinc forces polítiques vam construir aquest projecte consolidat, posant en comú els programes electorals amb els quals ens vam presentar a les eleccions. Poc després ho vam fer créixer, consultant a la ciutadania, visitant tots els barris, escoltant les seves propostes i incorporant-les a la nostra tasca de Govern. La ciutadania ha estat present en el nostre dia a dia. Queda molta feina per fer. Hi ha moltes peticions per resoldre, però tenim una diagnosi clara de les necessitats de la ciutat. Aquests espais compartits amb la ciutadania els hi donem continuïtat des de l’àrea de Participació que organitza les audiències de veïnat, en sessions de treball compartit i col·laboratiu.

En definitiva, crec que podem estar molt orgullosos de la ciutat que tenim i com les entitats també s’encarreguen de mantenir-la viva, omplint les nostres agendes, gaudint amb la seva implicació diària per millorar Castelldefels. Vull agrair la seva proximitat i acompanyament en aquests dos anys.

Totes aquestes mesures que hem anat treballant i desenvolupant tenen un denominador comú, la de la política feta amb valors. Valors com la justícia social i la lluita contra les desigualtats. Valors de la sostenibilitat, en la lluita contra el canvi climàtic present en el plantejament de tots els projectes desenvolupats. També ho ha estat la solidaritat, recuperant tots els projectes de cooperació, pensant més enllà de les nostres fronteres, i convertint Castelldefels en ciutat d’acollida per la població refugiada. Hem recuperat la memòria històrica, amb la regidora Lourdes Armengol, responsable de l’arxiu municipal, i amb accions com la recuperació del nom de la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado o l’Edifici de la República. I no oblidem les polítiques d’igualtat. Amb la companya Maria Miranda, som les primeres dones Alcaldesses de Castelldefels, incorporant una visió femenina en totes les nostres polítiques.

Fent balanç ens podem sentir molt orgullosos de la feina que hem fet durant aquests dos anys. Segurament hem comès alguns errors, coses que no s’han fet bé o que es podrien haver fet millor. Potser hi ha decisions que no tots compartim, però assumir la responsabilitat de governar la ciutat també suposa prendre decisions. Però el que us puc garantir és que ens hem deixat la pell, i ho continuarem fent. Crec que s’ha fet una molt bona tasca. Estic molt orgullosa de com s’ha treballat i de com hem aconseguit tirant endavant les nostres idees i els nostres projectes. Fa dos anys érem un equip novell amb un objectiu compartit, que era treballar per Castelldefels i millorar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes.

Per mi han estat els dos anys més intensos de la meva vida, però he tingut la sort de dedicar tot el temps, dia i nit, a la ciutat que estimo, a fer una feina que m’agrada i això és el que ha mantingut el meu somriure tot aquest temps.
Però, vull que sapigueu, que aquests dies analitzant tota aquesta dedicació, crec que el que estic fent és retornar-li a la ciutat tot allò que m’ha donat. La ciutat ens va acollir a la meva família i a mi, ara fa 27 anys. Vaig arribar de l’argentina amb la meva família, i aquesta ciutat ens va donar l’oportunitat de construir una nova vida. La meva història personal, aquí a Castelldefels, és la mateixa de molts veïns i veïnes, arribats d’altres llocs del món que s’han integrat i que han fet de Castelldefels la seva llar, també buscant noves oportunitats.

Moltes de les polítiques que s’impulsen des d’aquest ajuntament ens ajuden a millorar molt la vida de la gent obrint moltes portes i així ho van fer amb la meva família. Per això són tan importants les ajudes que impulsem des dels serveis socials, les polítiques d’integració cultural i social, les que garanteixen la igualtat d’oportunitats i les polítiques de promoció econòmica, com les que van fer possible que els meus pares tinguessin la seva primera oportunitat a la seva arribada a Castelldefels. Vull parlar també de l’educació pública de qualitat, en la que jo em vaig formar, i del sistema de normalització lingüística que ens permet a la gent que hem vingut de fora viure amb normalitat en aquesta ciutat. Totes aquestes polítiques que m’han marcat també són las que m’han permès ser avui la primera alcaldessa de Castelldefels. Continuaré exercint amb responsabilitat i valors la meva responsabilitat, a partir d’ara, com a primera tinenta d’Alcaldia, regidora de Presidència i Comunicació i presidenta de SAC, l’empresa municipal que té com a gran projecte la remunicipalització de la neteja viària i la recollida d’escombraries.

També vull tenir paraules de record per al meu company i amic Jordi Miralles, que ens va deixar només començar el mandat, massa aviat, quan encara tenia molt per fer i per donar a la nostra ciutat. En el dia a dia l’hem trobat molt a faltar, però l’hem tingut molt present; fins i tot crec que ens ha contestat a moltes de les preguntes que ens fèiem sobre com afrontar molts dels reptes que teníem al davant. Aquest reconeixement i el fort aplaudiment és per la seva memòria.

I ja per acabar vull fer públic el meu suport més sincer i la meva fidelitat més absoluta a la companya Maria Miranda, la meva Alcaldessa a partir d’ara mateix. Li desitjo tot el millor al capdavant d’aquesta responsabilitat que assumirà en el Ple del pròxim dissabte. Maria, em tens al teu costat i posaré tot el que estigui al meu abast per ajudar-te en aquesta tasca.

Moltes gràcies al meu equip de l’Alcaldia, a la meva família, les meves amigues, els companys i companyes del grup municipal de MOVEM, als d’ICV del Baix Llobregat, a les entitats de la ciutat i a Ramon Josa, que està aquí fent fotos.

Ens continuarem trobant en aquest camí, fent ciutat”.

Candela López Tagliafico

Castelldefels. 09.06.17