Memòria històrica i Sant Jordi

Aquest passat cap de setmana ha estat molt especial a la ciutat de Castelldefels. Diumenge vam gaudir de la Diada de Sant Jordi i dissabte vam compartir amb els veïns i veïnes l’acte de recuperació de la memòria històrica, amb una jornada de portes obertes i el descobriment d’un monòlit a l’Edifici de la República. Aquest edifici de la República és un gran símbol per a la ciutat de Castelldefels.

Per una banda, perquè és un edifici que ha sobreviscut al pas del temps, des de la seva construcció en el temps de la Segona República, als anys 30 del segle XX. És dels pocs vestigis republicans que es mantenen dret sa Castelldefels. La República va ser el primer govern democràtic del segle XX, a Espanya i Catalunya, en què es va impulsar un procés de modernització del país, amb polítiques de justícia social i de reconeixement de drets fonamentals, avançats a l’època com el dret al divorci o a l’avortament. A més llavors es va començar a edificar un estat aconfessional, que tristament no es va poder consolidar per un cop d’estat feixista al juliol del 36, que va abocar Espanya i Catalunya a una guerra i a una dictadura que mai s’havien d’haver produït.

Estem davant la primera escola pública de la nostra ciutat, impulsada per l’Ajuntament de Castelldefels. L’aposta de la Segona República per l’escola pública, laica i gratuïta ens va deixar com a llegat aquest edifici, en què els nens i les nenes de Castelldefels dels anys 30 van cursar els seus primers estudis primaris. Aquesta primera escola pública de la ciutat va ser un projecte municipal. I 80 anys després nosaltres, els representants municipals d’ara, del 2017, ens declarem orgullosos de recuperar la memòria i de reivindicar el llegat d’aquells avantpassats que van lluitar per estendre l’educació i la cultura entre els veïns i veïnes de l’època.

La recuperació d’aquest espai per a la ciutat, al centre de Castelldefels, forma part d’un ambiciós projecte ciutadà que hem batejat com a “Eix Històric”. Consisteix en l’articulació d’una columna vertebral, que travessa els carrers del centre de Castelldefels, format per edificis tan singulars com aquest edifici de la República, però també per la Masia de Can Baixeres, la Casa de la Cultura, el Castell, el refugi antiaeri, les torres de guaita o la Masia de Can Roca de Baix. Commemorem i reforcem el nostre compromís amb el passat republicà de Castelldefels. Perquè només coneixent i valorant el nostre passat podem arribar a construir la ciutat que tots i totes volem. Una ciutat més justa, solidària, acollidora, diversa, educadora i llibertària. Visca Castelldefels i Visca la República!!!… I Visca Sant Jordi!!!

Candela López Tagliafico

Castelldefels.  24.04.17