Les dones de Vista Alegre

Envoltat per Agustina d’Aragó i Ramon y Cajal, recorrent per les seves artèries la Mesquita de Còrdova, la Giralda o la increïble Alhambra, a ritme de Manuel de Falla i amb versos de Cervantes, està clar que som a la nostra petita Andalusia, tal com indiquen els seus propis carrers. És el barri de Vista Alegre.

En aquest barri han germinat moltes històries, d’aquelles que ajuden a definir l’ADN de la nostra ciutat i dels seus barris. Històries que protagonitzen dones valentes com les d’aquest llibre. Històries que ens parlen de la ciutat d’acollida que som i que sempre hem estat, una ciutat que alberga amb orgull més de 111 nacionalitats, infinitat d’idiomes i encara més accents, que encara se senten pels nostres carrers. I a través d’aquests sons hem pogut escoltar, i ara vosaltres podeu llegir, com hem avançat cap a la ciutat que avui som.

Els avanços i la transformació que ha viscut el barri no ens han de fer oblidar els orígens de Vista Alegre, que tan bé ens narren en aquestes pàgines Dolores, Matilde, Josefina, Rosalía, Matilde i María. Elles van aprendre a estimar el seu barri i a lluitar per ell, moltes vegades des de la dificultat que implica migrar des de ciutats i pobles tan allunyats. I, no ho oblidem, des de la dificultat afegida de ser dones inquietes i implicades, en un moment en el qual aquest ímpetu no sempre estava ben vist. Parlem de dones que van tirar endavant les seves cases, que treballaven –fora o a la llar–, que cuidaven dels seus familiars i així i tot buscaven temps per lluitar pel seu barri i defensar els seus drets.

Elles també han sigut protagonistes de les lluites veïnals que avui ens deixen unes festes referents a la ciutat, un barri urbanitzat, amb carrers renovats, més accessibles, més amables, més verds i amb equipaments que donen vida al barri. En definitiva, conquestes en les quals elles també han sigut protagonistes com veureu en les línies d’aquestes memòries.

La memòria històrica, i especialment l’explicada pels seus protagonistes, ens ajuda a conèixer la història dels barris que habitem i a redescobrir els nostres orígens, una cosa imprescindible per encaminar el futur. Un futur en el qual les noves generacions tenim l’obligació de protegir el llegat d’aquestes lluitadores incansables, que ho continuen sent avui dia. Aquest llibre és, d’alguna manera, el nostre petit homenatge per agrair la seva enorme contribució al desenvolupament dels nostres barris i de la seva gent. Gràcies!