Ha començat a Castelldefels la remunicipalització de la neteja viària i la recollida d’escombraries

El passat dissabte 1 d’abril va ser un dia molt important per a la nostra ciutat, perquè oficialment va entrar en vigor el procés de remunicipalització de la neteja viària i la recollida d’escombraries, que serà gradual i que anirà passant per diferents fases al llarg del pròxim any. Es tracta del projecte més important i ambiciós de la ciutat en els últims quinze anys i que, un cop es consolidi, ens permetrà oferir el millor servei municipal possible per tal de millorar la qualitat de vida de tots els veïns i veïnes de Castelldefels.


Molts encara us preguntareu, per què el nostre Ajuntament ha decidit remunicipalitzar aquest servei tan transcendent per mantenir neta la ciutat?

Remunicipalitzem el servei de neteja perquè de totes les opcions que teníem sobre la taula aquesta és la més útil, avantatjosa i eficaç. És la més sostenible econòmicament, perquè el servei tindrà un cost inferior per les arques municipals, amb un estalvi de més de 3 milions d’euros en els pròxims deu anys; uns diners que fins ara marxaven a pagar els impostos que implicava el pagament d’aquest servei a una empresa privada. A més ens estalviarem, i per tant, reinvertirem en la millora del servei, el 4% del pressupost total que fins ara estava reservat al benefici industrial de l’empresa privada.
A més, la remunicipalització ens permetrà oferir un millor servei i això es basa amb raons objectives. Tenint la gestió directa sobre aquest servei, podrem actuar més i millor en totes les situacions, amb capacitat d’adaptar-nos a les necessitats de cada moment de la nostra ciutat; i mantenint sempre l’opció d’anar renovant i innovant el servei, a més de fer-ho impulsant amb més força el respecte pel medi ambient.
Castelldefels ha crescut de forma exponencial en els últims quinze anys, passant dels 45.000 habitants l’any 2000 fins als 63.000 actuals. Cal recordar que el servei de neteja que encara tenim data d’un any tan llunyà com el 2003. Queda clar que hem canviat molt des de llavors i els camions, els contenidors i les màquines d’escombraries que manteníem fins ara a la nostra ciutat han anat envellint, minvant la seva eficàcia i rendibilitat. Aquest procés vindrà a posar punt final a aquesta assignatura pendent que teníem fins ara a Castelldefels.

Com ho hem fet, com hem arribat a prendre aquesta decisió?
Hem arribat fins aquí després de gairebé un any i mig de treballar intensament amb els departaments implicats de l’Ajuntament, de fer estudis externs i de recollir informació d’altres municipis, i també després d’haver posat en comú la nostra proposta amb la Federació d’Associacions de veïns i veïnes i amb els treballadors de Sersa, l’empresa local que fins ara prestava aquest servei als carrers de Castelldefels. En els últims mesos també hem portat aquest projecte a tots els barris, detectant totes les necessitats existents a les diferents zones de la ciutat, comptant amb les opinions i les experiències de tots els veïns i les veïnes de Castelldefels.


Quin serà el calendari d’entrada en funcionament del nou servei municipal de neteja?

A patir de l’1 d’abril, el servei queda sota la gestió directa de l’empresa municipal SAC, que a la vegada, depèn directament de l’Ajuntament de Castelldefels. Aquesta empresa no ha suposat cap cost addicional per les arques municipals, ja que s’ha aprofitat la logística i la infraestructura existent a l’Ajuntament, i el que hem fet ha estat integrar els diferents serveis, que abans estaven disgregats en diferents empreses municipals, consolidant un model d’empresa única, sota la qual estaran els serveis municipals de neteja, de gestió d’aparcament de zona blava i verda, de jardineria i de gestió d’habitatge social.
Pel que fa a la maquinària de la nova empresa municipal de neteja, avui estrenem nous vehicles elèctrics, tornem a reincorporar un camió de neteja amb aigua i incrementem la plantilla de persones que netegen els carrers. A més a més, cal recordar que recentment hem destinat 2,7 milions d’euros a la compra de nova maquinària, i de la que esperem disposar tan aviat com es pugui. En aquesta fase inicial, tindrem 11 màquines escombradores de diferents models per cobrir les necessitats de neteja de voreres i calçades. A més s’han adquirit equips manuals com desbrossadores i bufadors elèctrics, un equip d’hidroneteja de grafitis i diferents vehicles de suport. Aquest serà un procés gradual. I d’aquí a un any aproximadament, comptarem amb els nous camions de recollida de residus i els nous contenidors.

Els treballadors de la neteja seran els mateixos que fins ara havien exercit la seva tasca?
Tots els treballadors i treballadores de l’empresa local Sersa, que fins ara anaven desenvolupant la seva feina als nostres carrers, passen des d’avui a dependre directament de l’empresa municipal SAC. Els 75 membres d’aquesta plantilla han vist garantits els seus drets laborals amb aquest procés de subrogació i això també és un exemple de com aquest Govern municipal defensa els drets laborals dels veïns i les veïnes de Castelldefels, ja que molts d’aquests treballadors viuen a la nostra ciutat. Garantim la seva estabilitat laboral i els estimulem a donar un nou impuls a la seva tasca professional, ja que la confiança en ells i elles és plena, per la seva experiència laboral i el seu profund coneixement de la realitat urbana de Castelldefels. A més, anirem completant la plantilla del nou servei municipal amb ofertes públiques d’ocupació, a mesura que les necessitats del servei així ho requereixin.

Aquest no ha estat un procés fàcil i senzill, però ha valgut la pena. Dissabte vam voler començar el dia, molt d’hora, amb l’equip humà dels treballadors i les treballadores que avui surten als nostres carrers a oferir un bon servei públic i de qualitat. Els vull agrair la seva paciència, col·laboració i implicació per acompanyar-nos en el camí recorregut fins ara, que no és més que l’inici d’una nova etapa, més exigent però també més atractiva i ambiciosa. També vull fer extensiu l’agraïment a l’equip directiu de Sersa, de forma molt especial a Nati Pintado, la seva gerent; pel seu compromís amb el projecte i per la feina portada a terme durant tots aquests anys en el manteniment de la nostra ciutat. Gràcies també a tots els tècnics municipals del nostre Ajuntament i de l’empresa SAC que han posat el millor de la seva capacitat professional per fer possible la remunicipalització.
També em vull dirigir a vosaltres, veïns i veïnes de la ciutat. Us necessitem per fer d’aquest projecte tot un èxit. Sense la vostra col·laboració no serà possible assolir que Castelldefels sigui un exemple de ciutat neta i sostenible. Entre tots i totes ho aconseguirem!

Candela López Tagliafico

Castelldefels. 05.04.17