Els Premis Ciutat de Castelldefels sintetitzen els nostres valors cívics

Aquest mes hem lliurat els Premis Ciutat de Castelldefels, uns guardons que reconeixent la tasca de persones, entitats, empreses i associacions de la ciutat, ens ajuden a reforçar el sentiment de pertinença a Castelldefels, l’orgull de pertànyer a la comunitat que conformem tots aquells que hem nascut, vivim i treballem aquí. Aquests premis sintetitzen els valors que ens identifiquen com a ciutat: la tolerància, la solidaritat, la capacitat per ser acollidors, la transversalitat, l’aposta pel progrés, l’emprenedoria, la modernitat, la innovació, la cultura i el coneixement.

Des d’aquí vull mostrar el meu reconeixement a les persones i les entitats guanyadores. El premi al foment de valors socials i cívics, a l’equip de nens afectats per paràlisis cerebral i altres lesions del Futbol Sala Castelldefels. El premi d’economia i innovació ha reconegut la tasca de la Cooperativa Delta, empresa especialitzada en temes d’infància i família. El premi Ciutat de Castelldefels ha estat per Ma Josep Udina i Pep Solè, veïns de Castelldefels que han contribuït a la ciutat des de la vessant social i cultural, sent regidors de l’Ajuntament, col·laboradors amb els mitjans locals i comarcals i sent fundadors de la Coral Margalló i de l’Associació Musical de Castelldefels. I el premi especial Ciutat de Castelldefels ha estat per l’arqueòloga Montserrat Sanz, especialista en paleofauna i investigadora, descobridora de diverses restes de Neandertals a la nostra ciutat.

Fa molts anys que Castelldefels és una ciutat moderna que acull a una població activa, somniadora, imaginativa, emprenedora i amb talent. Som una comunitat que aposta pel desenvolupament i el progrés social, cultural i econòmic. Ho fem invertint en formació, innovació i talent, en sectors que estan en permanent estat de renovació. El campus de la UPC, el Parc Mediterrani de la Tecnologia o tot el teixit comercial i empresarial de la ciutat són un bon exemple d’aquesta realitat.

Castelldefels és un referent en termes de justícia social, equilibri territorial i solidaritat entre les persones. És a dir som un referent en valors. Valors que no cotitzen en Borsa però que sí ens enriqueixen com a persones. La multiculturalitat que gaudim a la ciutat històricament, amb més d’un centenar de diferents nacionalitats entre el veïnat, és la base d’aquesta ment i aquesta actitud d’estar permanentment oberts al món, oberts a la sensibilitat social envers els més desafavorits. Som una ciutat acollidora i empàtica, amb els que pateixen al nostre voltant, però també amb aquells, com la població migrada i refugiada, que encara continua patint a les portes d’aquesta Europa que no vol atendre les seves necessitats bàsiques de supervivència. Nosaltres, a Castelldefels, sí que obrim les nostres portes perquè la dignitat de l’ésser humà no entén de fronteres ni de quotes; i nosaltres estem per respectar i defensar la dignitat de la gent que pateix.

Una altra característica que ens defineix com a ciutat és l’activisme de la nostra gent, el grau de participació, d’implicació dels nostres veïns i veïnes en totes aquelles iniciatives, tant públiques com privades, que es desenvolupen al llarg de l’any a Castelldefels. Som una ciutat que creix dia rere dia, amb el moviment associatiu, amb centenars d’entitats que venen a l’Ajuntament cada setmana per demanar-nos nous espais, llocs públics per desenvolupar les seves jornades. Activitats per gent gran, per joves, per públic familiar, per expressions artístiques, per projectes de tipus empresarial, turístic, de foment de l’economia i de recerca del talent. Entitats esportives, culturals, socials i empresarials. El ventall de possibilitats és cada vegada més ampli i totes aquestes activitats tenen un denominador comú, el civisme. Un concepte que moltes vegades associem únicament al fet de tenir cura de la neteja dels carrers, que també; però el civisme també té a veure amb el compromís que tots i totes tenim amb la vida social i participativa de la ciutat. Enguany els veïns i les veïnes han pogut votar, han pogut decidir amb la seva participació la identitat dels guanyadors dels premis. Estem molt orgullosos de fomentar aquestes eines de participació des de l’Ajuntament i de com el veïnat respon sempre a la nostra invitació per fer ciutat, per construir la ciutat entre tots i totes

Tot plegat, aquest esperit ciutadà i aquests valors, és el que reconeixem en cada edició dels Premis Ciutat de Castelldefels. Em sento orgullosa de ser de Castelldefels. Em sento orgullosa de compartir ciutat amb tots els veïns i veïnes, i em sento molt orgullosa de formar part d’una comunitat que té a persones i entitats com les que hem reconegut amb els guardons dels Premis Ciutat de Castelldefels.

http://www.elcastell.org/ca/hemeroteca.asp?id=12060&total=10114&pr=25&ul=32&SelMes=5&SelAny=2017

Candela López Tagliafico

Castelldefels.  23.05.17