El nostre futur, a les teves mans

El títol d’aquest post és el lema de la campanya que hem engegat l’ajuntament de Castelldefels i l’empresa municipal SAC per tal de fomentar la recollida selectiva de residus. Durant la Setmana de la Prevenció de Residus, que se celebra arreu d’Europa entre el 18 i el 26 de novembre, és important posar en valor que separar els residus és un element fonamental per garantir la cura de l’entorn que deixarem a les generacions futures. La nova maquinària del servei de neteja s’ha seleccionat tenint en compte criteris ambientals i implantarem un sistema de recollida de residus que vol facilitar la recollida selectiva gràcies a l’agrupació de contenidors en illes ecològiques.

La cura del medi ambient està a l’ADN de les polítiques que impulsem des de l’ajuntament. La fira d’energies renovables del passat 21 d’octubre en va ser una bona mostra. Durant la jornada, que va comptar amb la presència del meteoròleg Francesc Mauri, es van poder conèixer diferents solucions per fer servir les energies netes i respectuoses amb el medi ambient, propostes de mobilitat sostenible i mètodes per aconseguir més eficiència energètica en tots els àmbits. A Castelldefels, la cura del medi ambient és una prioritat que està present en totes les iniciatives que emprenem. En aquesta línia, el 18 de novembre amb el MeRRRcafels, el mercat de venda i intercanvi d’objectes de 2a mà, es va posar en valor una vegada més la necessitat de practicar les tres erres: Reduir, Reciclar, Reutilitzar que tenen com objectiu generar menys residus. MeRRRcafels se centra sobretot en la tercera R, la de “Reutilitzar”, que implica allargar la vida dels objectes, evitant que siguin residus prematurs, fomentant l’economia circular i posant-los en valor com a recursos.

Reduir el consum energètic, fent-ne un ús eficient també és una via de preservar el medi ambient alhora que aconseguim pal·liar les necessitats de moltes llars que actualment pateixen l’anomenada “pobresa energètica”, una nova forma de pobresa la principal expressió de la qual és la d’aquelles famílies que no poden fer-se càrrec de les factures dels seus suministres. Els passats dies 17 i 20 de novembre, es va impartir el taller “Desmuntant les factures de gas i electricitat” a l’espai Montserrat Roig i al CAP de Can Bou. Totes dues sessions han comptat amb l’assistència de força veïns i veïnes interessats en estalviar en el rebut dels suministres. Aquest taller, que tindrà les seves properes edicions el 29 de novembre a l’Espai del Mar i el 13 de desembre a l’antic Aulari de Vista Alegre, el duu a terme Ecoserveis, i està impulsat per l’Oficina Local d’Habitatge i l’empresa SAC amb la col·laboració de les regidories d’Habitatge, de Medi Ambient i de Serveis Socials.  És important donar a conèixer quines accions de la vida quotidiana poden ajudar a aprofitar més i millor les energies, abaratint la despesa econòmica alhora que s’ajuda el medi ambient.

Recordant el lema clàssic de “pensa globalment, actua localment”, ens fem conscients que en cada petit gest de la nostra vida quotidiana podem capgirar el desgast brutal que ha patit el medi ambient durant les últimes dècades. Preservar el medi ambient és a les nostres mans.