Alternatives a l’entorn del Castell?

La sessió del Ple de l’Ajuntament d’avui ha estat de les més complexes que hem viscut durant aquest mandat. A continuació us deixo la intervenció que he fet en el punt que hem debatut les mocions que s’han presentat sobre el projecte urbanístic dels carrers Pietat i Primer de maig.

Bona tarda a tots i a totes,

Crec que avui podem començar afirmant que és un dels plens mes difícils amb els que ens hem afrontat en aquest mandat.

En tots els plens acostumem a prendre decisions polítiques en relació a projectes de la ciutat que hem impulsat, de vegades encertats, de vegades, possiblement no, sempre amb posicionaments polítics i ideològics diversos, per part dels diferents grups. Exemples d’això han estat la remunicipalització de la neteja i el nou sistema de recollida o la compra de patrimoni històric i la seva preservació, com s’ha fet amb Can Baixeres o el projecte de museïtzació del Castell.

Però avui no és així, avui no estem debatent entorn a cap projecte impulsat per aquest equip de govern, ens trobem posicionant-nos davant un tema que nosaltres no hem decidit, que nosaltres no hem impulsat i davant del que ara com institució no podem actuar més enllà de fer el que farem, que és manifestar els nostres posicionaments polítics, ja que com indiquen els informes del secretari municipal, aquestes mocions no tenen capacitat resolutiva, ni efectes jurídics davant l’actuació municipal.

Per tant, amb això vull aclarir que no haguessin pogut aturar cap de les darreres actuacions realitzades, tractant-se només d’un debat entre les forces polítiques d’aquest consistori, que apel·lem a què superi l’esfera populista i electoralista, i tractem el tema amb responsabilitat i rigor.

I per això sí que vull començar lamentant que tota aquesta situació hagi arribat aquest matí al desallotjament de l’acampada, que ha comportat l’inici de les obres, amb la tala de 29 pins, tot fruit de l’ordre judicial arran de la denúncia presentada per l’empresa propietària dels terrenys.

Des de Movem Castelldefels valorem positivament la resposta ciutadana en defensa dels espais naturals de la ciutat, un element important d’implicació i sensibilitat importantíssim per gestionar el futur de la ciutat.

Com bé sabem, Movem Castelldefels som un moviment polític i social que tenim l’ecologisme com un dels nostres signes d’identitat. Molts de vosaltres heu estat els que com a partit ecologista, com a gent enormement sensibilitzada pels temes ambientals, amb un compromís ferm per les polítiques ambientals, com hem demostrat aquests anys, incrementant el patrimoni verd de la ciutat, amb la recuperació de les dunes i la vegetació a la platja o l’ampliació del parc del Castell, finalitzada fa un any, us heu dirigit a nosaltres per veure què es podia fer i quines alternatives teníem.

Ens heu exigit molt més que a altres companys, per aquests compromisos que formen part del nostre ADN i que evidentment hi continuen i continuaran formant part sempre.

Castelldefels és el municipi del Baix Llobregat amb més volum de superfície natural, de zona verda; amb més d’un milió i mig de metres quadrats. Això és el doble del que contempla la Llei d’Urbanisme. Per això per nosaltres la política de medi ambient passa per mantenir la massa forestal, com a compromís ferm, però a la vegada es també el de lluitar contra el canvi climàtic amb apostes com

 • la recolllida selectiva,
 • potenciant el transport públic,
 • vehicles elèctrics
 • apostant per la política d’educació ambiental, amb escoles verdes

Per això, com a organització política, des d’un primer moment us hem volgut explicar quina era la realitat jurídica i urbanística de l’entorn i el nostre posicionament, treballat des d’un primer moment amb els companys i companyes de Movem Castelldefels, en el marc de les nostres assemblees. Per això  fa unes setmanes vam fer públic un dossier informatiu elaborat per nosaltres mateixos al web de Movem on argumentàvem per què no actuàvem des de l’Ajuntament per evitar que les obres tiressin endavant, alhora que mostràvem la nostra oposició a la situació.

I és que, si bé és cert que voler és poder, també és cert qui fa tot el que pot, fa el que ha de fer.

I evidentment, Movem Castelldefels voldria aturar les obres de l’entorn del Castell per preservar l’entorn natural i verge de la zona, perquè la defensa del medi ambient, la cura de l’entorn natural, és prioritari per a nosaltres.

I com bé sabeu, i hem explicat, aquest tema ve de lluny,  d’una zona edificable, en uns terrenys de propietat privada, que amb el pas dels anys, s’ha treballat per reduir l’edificabilitat i incrementar les zones verdes.

Tot això, resultat d’ acords de les diferents correlacions de forces polítiques, i que podem valorar que han estat més o menys encertats, però no podem negar que cadascun d’ells millorava l’anterior, reduint l’edificabilitat i incrementant les zones verdes. Ara amb un 83% del sol públic.

Però evidentment, tal i com hem explicat públicament, com li hem dit al promotor i als diferents companys i companyes del consistori, nosaltres estem en contra d’aquesta edificació.

No volem que en espais on hi ha pins, ara tinguem edificis, i en aquest cas, amb l’afegit que s’ubiquen en una zona sensible.

I és amb aquest posicionament, amb el que portem mesos treballant totes les opcions existents per aturar-ho.

I us puc garantir que li hem posat voluntat.

Potser sí que avui podem fer autocrítica lamentant:

 • que no haguem treballat totes aquestes alternatives amb la ciutadania
 • que no haguem fet aquesta lluites junts i juntes
 • perquè veritablement us puc garantir que durant aquests mesos, nosaltres no hem fet altre cosa que cercar moltes de les opcions que avui molts de vosaltres esteu plantejant, i per les que demaneu més temps.
 • I potser, si haguéssim fet aquest procés, haguéssim arribat tots junts al mateix punt en el que estem.
 • Com ens ha passat, per exemple, dins de l’organització de Movem, amb els companys i companyes que ho hem estat treballant i debatent
 • Per tant, sí que demanar disculpes per això, ens vam equivocar quan pensàvem que era possible fer alguna cosa més, i per això, per vosaltres tot ha arribat fent tard.

Ens hauria agradat que la ciutadania també hagués fet aquest camí perquè, al marge del que pugui opinar cadascú, la participació i el debat sempre són eines útils per entomar les contradiccions amb serenor i des del respecte per les opinions de tothom.

I què es el que hem fet en aquest temps?

Hem estudiat les possibilitats de traslladar l’edificabilitat i no és possible.

 • No es podia traslladar l’edificabilitat perquè Castelldefels té un elevat grau d’edificació i traslladar l’edificabilitat, en petites zones que s’hagués pogut, també suposava traslladar el problema d’un lloc a un altre.

Hem estudiat la possibilitat de denegar, suspendre o revisar la llicència i no és possible.

 • No es pot denegar, ni suspendre, ni revisar la llicència d’obres perquè estaríem cometent un delicte de prevaricació ja que la llei estableix els motius que justifiquen qualsevol d’aquestes tres accions i no se’n produeix cap. Tal i com estableix  l’informe emès pel secretari.

Hem estudiat la possibilitat d’expropiar els terrenys i, novament, no és possible.

 • No podem expropiar els terrenys perquè representaria un cost per a l’Ajuntament que hipotecaria les polítiques municipals a la nostra ciutat i això no ho podem permetre. Hipotecant el 60% del pressupost municipal.

Per tant, heu de saber que hem analitzat i hem valorat totes les alternatives que podria tenir el govern municipal per aturar les obres i mantenir l’espai verd d’aquest entorn com un entorn verge i natural dins de la ciutat.

Portem mesos treballant, buscant alternatives, hem parlat amb altres administracions, hem buscat la manera d’evitar-ho.

Però no ha estat possible, no hi ha alternativa.

Us demano, aquells que volgueu creure les meves paraules, que si per la nostra part haguéssim trobat la més mínima escletxa per aturar-ho, ho haguéssim fet. No hi ha hagut altra possibilitat d’acord.

Per això podem afirmar que si hi ha hagut algú obstinat a buscar alternatives, aquest algú ha estat Movem Castelldefels.

Movem Castelldefels és una força política responsable i, sobretot, amb paraula, que fa el que diu, és a dir, coherent, que pren les seves decisions contrastant els arguments i no fent brindis al sol.

Movem Castelldefels no enganya ningú i centra els seus esforços en ser útil per aconseguir: una ciutat justa amb les persones i l’entorn.

Sigui com sigui, després de tot aquest procés, a Movem Castelldefels ens toca assumir aquesta paradoxa, entomar la situació i actuar en conseqüència.

Així, com hem fet fins ara, treballarem per aplicar totes les mesures necessàries per preservar l’entorn natural, perquè s’introdueixin mesures correctores específiques i per a la millora forestal, plantant més arbres, preservant les espècies protegides, fent una urbanització poc agressiva.

I treballarem perquè es materialitzin tots els beneficis que pot tenir el projecte per a la ciutat com la integració de la Torre de Guaita a l’entrada del Castell, les millores en l’accés o la construcció d’habitatges de lloguer social.

També materialitzar el fruit de les negociacions de les darreres setmanes per poder adquirir la part de la seva propietat en el carrer Pietat i gestionar la compra de la resta de petits propietaris, també el seu compromís, i amb el que es condiciona la llicència que siguin en règim de lloguer, i no per ús turístic.

I perdoneu, però si que vull demanar, que no traslladem aquest debat al debat de zona verda front pisos socials, és un debat que el que fa es enfornar-nos entre nosaltres, els que volem una ciutat justa amb les persones i amb l’entorn.

Perquè no hem d’oblidar que també som un dels municipis amb el metre quadrat més car d’Espanya. Això expulsa a molts veïns de la ciutat, perquè no poden accedir a un habitatge de compra o lloguer. Ara els primers pisos seran de lloguer a Primer de Maig; i després dels processos administratius establerts es farà habitatge social al carrer Pietat. Lloguer i habitatge social, alguna cosa que no ha estat present en les promocions immobiliàries de les últimes dècades a Castelldefels (Canyars, Can Roca, La Muntanyeta, Can Bou o Can Vinader).

Amb tota aquesta realitat, entendreu que la gestió d’aquesta frustració és complicada, i a partir de tota aquesta feina de mesos, com a organització, vam decidir que el que havíem de fer és parlar amb la gent, explicar el que havíem fet, explicar el nostre posicionament, explicar d’on ve això, per què aterra ara i què hem fet fins ara.

I amb responsabilitat, rigor i seny, explicar-ho a la gent, com portem setmanes fent,

 • ho hem fet a tothom que ens ha preguntat
 • trucat
 • ens hem reunit amb la plataforma més d‘un cop
 • m’he apropat a l’acampada, com també han fet altres companys de l’organització
 • he estat al carrer contestant els dubtes de la ciutadania, donant totes les explicacions que teníem

Entenem que a la gent no li agradava aquesta explicació, portem anys treballant la confiança de la ciutadania en els nostres posicionaments, i els que em coneixeu sabeu que no acostumo a ser aquella que li diu a la gent el que vol escoltar.

Hagués estat fàcil fer-ho en un tema com aquest, com han fet altres partits.

Hagués estat més fàcil dir que estem en contra, i posar-nos darrera de la pancarta i ja està.

Nosaltres no ens situarem en la bronca, en apel·lar les baixes passions per treure’n rèdits electorals.

Qui assumeix les seves responsabilitats ho fa quan governa i ho fa quan està a l’oposició. Els grups municipals poden canviar de bàndol però la responsabilitat, es té o no es té, sent constructiu, fent propostes i buscant solucions compartides i possibles.

Que aquí cap altre partit ha vingut a plantejar.

Però nosaltres governem, i estem aquí per donar la cara, i per explicar el que pensem i el que fem, afirmant que demanar aturar les obres és un brindis al sol, impossible de portar a terme com hem explicat, i per tant també, el que no podem fer.

I per acabar, avui també vull agrair, als companys de Movem, a la gent propera, amb la que hem estat debatent i treballant aquest tema, el suport i la confiança en aquests moments difícils per a nosaltres, i que també han fet l’esforç d’explicar-ho a tot arreu.

Des de la paradoxa que implica la responsabilitat en l’exercici de la política, Movem Castelldefels continuarà treballant per a la ciutat, per millorar les condicions de vida de la gent, per respectar i preservar l’entorn, per construir una ciutat per a tothom.